«Πειραματικός αποχαιρετισμός»

Στο τέλος της δύσκολης σχολικής χρονιάς 2020-21 με την καραντίνα, τον εγκλεισμό, λόγω της τρέχουσας πανδημίας, χρειαζόταν μια δράση που θα δημιουργούσε μια αίσθηση «κανονικού σχολείου» μετά την τηλεκπαίδευση.  

Αποχαιρετισμός της σχολικής χρονιάς με πειράματα φυσικής , χημείας και STEM. Η επιλογή των πειραμάτων, έγινε με βάση το γνωστικό επίπεδο των μαθητών και την ύλη που διδάχθηκαν. Αρκετά πειράματα ήταν σχεδιασμένα με  απλά υλικά, που χρησιμοποιούνται και στην καθημερινότητα. Χρησιμοποιήθηκαν δύο χώροι, το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και η Βιβλιοθήκη και στήθηκαν 16 τραπέζια εργασίας με διαφορετικό θέμα- πείραμα σε κάθε ένα. Οι μαθητές/τριες της Β ΄και Γ ΄τάξης σε ομάδες 2-3 ατόμων και με τηρούμενα όλα τα μέτρα προστασίας πειραματίζονταν κυκλικά σε κάθε τραπέζι για 2 ώρες συνολικά.

Οι καθηγητές καθώς και εκπαιδευμένοι μαθητές/τριες βοηθούσαν και καθοδηγούσαν σε ότι χρειαζόταν.

Η ανταπόκριση των μαθητών/τριών ήταν, όπως αναμενόταν, ενθουσιώδης. Η εμπλοκή των μαθητών με το πείραμα, εκτός από την γνώση, δίνει και τη χαρά της δημιουργίας. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή  μας , ότι τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών είναι ελλιπή χωρίς το πείραμα, χωρίς τη χρήση του εργαστηρίου, γιατί τα παιδιά κατακτούν τη γνώση μέσα από την παρατήρηση,  την ανακάλυψη και την σύνδεση με την καθημερινότητα.

Τα πειράματα είναι αναρτημένα στο blog του σχολείου εδώ

Οι εκπαιδευτικοί

Δέσποινα Πανακλερίδου

Ευδοξία Πάτκου, Στράτος Ματσέλης, Χρήστος Σαλαβάτης, Ιωάννα Βλαχάκη

Ευχαριστούμε την κ. Αναστασία Γκιγκούδη από το ΕΚΦΕ Τούμπας για τη βοήθειά της

Οι μαθητές /τριες που βοήθησαν: Νίκος Μ., Σάββας Σ. , Ελισάβετ Χ., Κατερίνα Λ., Μαρία Π., Μαριλένα Π.

 

                                                                                                                             

 

Πρόσθετες πληροφορίες