Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου στο Ναύπλιο και την Πάτρα
26-29 Απριλίου 2018
Η εκδρομή της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Ναύπλιο και την Πάτρα ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018. Πρώτος σταθμός μας ο Ισθμός της Κορίνθου, όπου παρατηρήσαμε με δέος το μεγαλείο της παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση και τον αγώνα του για την πρόοδο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας φτάσαμε στο Ναύπλιο.
Εκεί ξεναγηθήκαμε στις ομορφιές της πόλης και ταξιδέψαμε στο παρελθόν μέσα τις αφηγήσεις της ξεναγού μας κ. Βαρβάρας. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης φτάσαμε στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στον τοίχο και μέσα σε γυάλινη προθήκη πλάι στην είσοδο της εκκλησίας είδαμε τα σημάδια από τα βόλια που στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 έριξαν νεκρό τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στην Πλατεία Συντάγματος, τη μεγαλύτερη και χαρακτηριστικότερη πλατεία της πόλης, παρατηρήσαμε τα ίχνη της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας αποτυπωμένα σε μουσουλμανικές κρήνες χτισμένες στους τοίχους ενετικών κτιρίων, αλλά και στον πιο καλοδιατηρημένο μουσουλμανικό ναό της πόλης, ο οποίος στέγασε την πρώτη Βουλή της Ελλάδας, το λεγόμενο «Βουλευτικό». Κοντά στον πλάτανο, που κάθονταν κάποτε οι αγωνιστές της Επανάστασης, απολαύσαμε το παγωτό μας και ξεκουραστήκαμε, πριν πάμε κατάκοποι για ύπνο.
Το ξενοδοχείο μας βρισκόταν κοντά στην αρχαία Τίρυνθα. Ήταν πνιγμένο στα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές. Έτσι με τα αρώματα και τα χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης και κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό ξεκίνησε το ταξίδι μας στο μύθο. Από τα κυκλώπεια τείχη, στις αρχαίες Μυκήνες, στο θησαυρό του Ατρέα, στο Μουσείο των Μυκηνών, στην Πύλη των Λεόντων και στην Ακρόπολη. Στιγμές από τη νεότερη ιστορία μάς διηγήθηκε το Παλαμήδι, το όμορφο ενετικό κάστρο με τους προμαχώνες και τη φυλακή του Κολοκοτρώνη, τα τείχη, τον περίβολο, τις τάφρους και τα παρατηρητήρια. Ενώ, στο θέατρο της Επιδαύρου, όπου κατά το μεσημέρι βρεθήκαμε, κατανοήσαμε την αξία του αρχαίου θεάτρου, το οποίο δίδαξε το διάλογο, τη δημοκρατία, και αποκάλυψε την ομορφιά και την αλήθεια του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ευχάριστη παρένθεση η βραδινή έξοδος για διασκέδαση με μουσική και χορό σε ταβέρνα του Ναυπλίου.
Την τρίτη μέρα αναχωρήσαμε από το Ναύπλιο με προορισμό το Διακοφτό. Στη διαδρομή μας θαυμάσαμε τον εντυπωσιακό Ακροκόρινθο. Στο Διακοφτό επιβιβαστήκαμε στον Οδοντωτό. Η διαδρομή ως τα Καλάβρυτα μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού έκοβε την ανάσα με την ομορφιά της Ελληνικής φύσης. Ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου από τον 19ο αιώνα ως σήμερα και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του σιδηροδρομικού σταθμού στα Καλάβρυτα, όπου φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί, μαθητές και συνοδοί καθηγητές. Στα Καλάβρυτα κάναμε βόλτα στο όμορφο χωριό, που με μια ματιά μοιάζει ένας κοσμοπολίτικος προορισμός. Η επίσκεψή μας όμως στο Μουσείο Ολοκαυτώματος εκτός από τη δραματική ιστορία του τόπου μας αποκάλυψε πως η βαρβαρότητα του φασισμού δεν έχει όρια. Σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι για τις ιδεολογίες με ολοκληρωτικό χαρακτήρα επισκεφθήκαμε τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Εκεί είδαμε το Λάβαρο της επανάστασης του 1821 και τον ιστορικό πλάτανο κάτω από τον οποίο συγκεντρώθηκαν οι αγωνιστές, πριν από την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821, αλλά και κάτω από τον οποίο έγινε η εκτέλεση μοναχών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Δεκεμβρίου 1943. Στο ταξίδι προς την Πάτρα επισκεφθήκαμε ακόμη τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία κρέμεται σαν αετοφωλιά στην οροσειρά του Χελμού. Στην Πάτρα πρώτα πήγαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, τόπο μαρτυρίου του αγαπημένου μαθητή του Ιησού. Στη συνέχεια τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο. Και το βράδυ κάναμε βόλτα στην όμορφη πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Το πρωί της τέταρτης μέρας ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Αφού περάσαμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σταματήσαμε στο Αντίρριο, για να βγάλουμε φωτογραφίες και να θαυμάσουμε το τεχνολογικό θαύμα και τη σύγχρονη αισθητική της. Επόμενη στάση ήταν το Πάρκο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Εκεί είδαμε τους τάφους και τα μνημεία των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και μιλήσαμε για την επιλογή της θυσίας, αποτέλεσμα της αγάπης για τη ζωή και την ελευθερία. Αφού διασχίσαμε τα καταπράσινα Τζουμέρκα με τα όμορφα χωριά και τις απότομες βραχώδεις κορυφές, κατεβήκαμε στον ποταμό Άραχθο, περπατήσαμε πλάι στην κοίτη του και κάναμε την τελευταία στάση μας στο θρυλικό και ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και έξοχο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, που ως δρόμος εμπορίου, ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και ως φυσικό σύνορο την τουρκοκρατούμενη μέχρι το 1913 Ήπειρο με την ελεύθερη Ελλάδα. Στο σημείο αυτό παρατηρώντας ό, τι απέμεινε από τη γέφυρα που κατέρρευσε μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, διαπιστώσαμε την παντοδυναμία της φύσης.
Έτσι γεμάτοι εντυπώσεις και εικόνες το βράδυ της ίδιας μέρας επιστρέψαμε στην πόλη μας.