ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ

Στις 14-18/3/2019 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στις τρεις ευρωπαϊκές  χώρες.

 Στο Ντύσσελντορφ  της Γερμανίας επισκεφθήκαμε το ελληνικό Γυμνάσιο ? Λύκειο της πόλης κι αυτό ήταν μία πολύ συγκινητική εμπειρία για τους εδώ και εκεί μαθητές. Χαρήκαμε το παλιό και μοντέρνο κομμάτι της γνωστής γερμανικής πόλης και περπατήσαμε στις όχθες του Ρήνου, αφού είχαμε επισκεφθεί το πανέμορφο ανάκτορο Benrath.

Στο Άμστερνταμ εκτός από το εντυπωσιακό μουσείο VanGogh,  επισκεφτήκαμε  και το εσωτερικό ενός ανεμόμυλου 150 ετών. Περάσαμε από το σπίτι της εβραιοπούλας και γνωστής συγγραφέως AnneFrankκαι διασκεδάσαμε με  το θέαμα των εκατοντάδων ποδηλατών στο κέντρο της πόλης όπως επίσης και με τους ξεχωριστούς  χώρους στάθμευσης των ποδηλάτων. Στο Ρόττερνταμ θαυμάσαμε την διαφορετική αρχιτεκτονική των σπιτιών και διαπιστώσαμε το γενικότερο ενδιαφέρον των Ολλανδών για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη Χάγη, μπροστά στο μνημείο Ειρήνης των Λαών, αναλογιστήκαμε την σπουδαιότητα της ειρήνης και συγκινηθήκαμε βλέποντας τη λέξη  ΄΄ειρήνη΄΄  γραμμένη στα ελληνικά, αφού είναι γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, όπου συνειδητοποιήσαμε πως ανήκουμε σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Εντυπωσιαστήκαμε από την μόνιμη έκθεση του Parlamentariumκι από την ξενάγηση στα ελληνικά.

 

Η περιήγηση στις πόλεις Γάνδη και ειδικά στην Μπρυζ ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο. Ενθουσιασμένοι παρατηρούσαμε την άριστα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη που είναι κατοικημένη και ζωντανή ως τις μέρες μας με τα μικροσκοπικά μαγαζιά, τις παραμυθένιες βιτρίνες με τα χειροποίητα στολίδια, τα εργαστήρια σοκολάτας και τα άλογα με τα παϊτόνια στην πλατεία. Είχαμε την τύχη να ακούσουμε και κάποιους ιδιαίτερους μουσικούς που έπαιζαν μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική με μουσικά όργανα ?απομιμήσεις οργάνων  των αντίστοιχων εποχών.

Η επίσκεψη στην Όπερα των Βρυξελλών, αποτέλεσε επίσης μία κορυφαία στιγμή. Πρώτη φορά οι μαθητές μας βρέθηκαν σε ένα τόσο θαυμάσιο και επιβλητικό χώρο, άκουσαν και είδαν την επιρροή της ελληνικής μυθολογίας και του ελληνικού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό, έμαθαν για την ευρωπαϊκή μουσική και το θέατρο. Επιπλέον ξεναγήθηκαν στους χώρους έκθεσης κοστουμιών και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με τις παραστάσεις της παγκοσμίου φήμης Όπερας.

Η εκδρομή μας έκλεισε με τη δυνατή εμπειρία της ανάβασης στο Atomium των Βρυξελλών, από όπου θαυμάσαμε την πόλη με τα μεγάλα πάρκα της από ψηλά.

ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

                                                                 Η αρχηγός της εκδρομής

                                                                   Αϊνατζή Παναγιώτα

 

Πρόσθετες πληροφορίες