Πολιτισμός και γλώσσα στη γη της Μακεδονίας. 

 «Πολιτισμός και γλώσσα στη γη της Μακεδονίας.  Συντονίστριες: Σπυροπούλου Σ., Εξάρχου Ε., Βρέζα Μ.

Σχολική χρονιά 2014-15

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρήθηκε η διερεύνηση των όρων λαογραφία και παράδοση, καθώς και η ανακάλυψη της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στη γλώσσα (ντοπιολαλιές) και τον πολιτισμό (λαϊκό και σύγχρονο), τη λαογραφία και τη λογοτεχνία.

 

 

Μελετήθηκαν έργα του πεζογράφου Γ. Ιωάννου, στα οποία είναι έκδηλη η παρουσία του λαϊκού στοιχείου και η αξία του λαϊκού πολιτισμού και στη συνέχεια οι μαθητές ήλθαν σε επαφή με το αρχείο του λογοτέχνη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, όπου διαπίστωσαν και το εκδοτικό ενδιαφέρον του για τη λαογραφία (θέατρο Σκιών, Παραμύθια, Δημοτικά τραγούδια. Παράλληλα υπήρξε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματικούς φορείς στην Καστοριά, όπου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη, κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκέντρωσαν υλικό για τα εξής υποθέματα: Παραδοσιακή κατοικία, ενδυμασία, διατροφή, παραδοσιακά επαγγέλματα, αιτιολογικοί μύθοι, λαϊκή τέχνη. Τέλος, οι μαθητές έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια, χόρεψαν, τραγούδησαν και οργάνωσαν σε συνεργασία με την ομάδα «Χάρτης Γλωσσών και Διαλέκτων στη Βόρεια Ελλάδα»  ημέρα παραδοσιακής διατροφής και εκδήλωση με λαϊκές αφηγήσεις παραμυθιών.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονταν κάθε Δευτέρα 14:05-15:35 στη σχολική  βιβλιοθήκη και στο εργαστήριο πληροφορικής, όπου οι ομάδες δημιούργησαν τις παρουσιάσεις τους, τα βίντεο και τις αφίσες με τις οποίες συμμετείχαν στο φεστιβάλ παρουσίασης περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας. Η τελική παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου το βράδυ της Παρασκευής 12/6/2015.

Στιγμιότυπα από τις συναντήσεις. Πατήστε εδώ

Εργασίες των μαθητών

Εργασίες των μαθητών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες