Νεαροί Διπλωμάτες Διαλέγονται

στο μαθητικό συνέδριο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών (ΜUN)

Το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο μαθητικό συνέδριο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών (ΜUN) στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας με θέμα «Νεαροί Διπλωμάτες Διαλέγονται». Το συνέδριο που πραγματοποιείται στα Αγγλικά, οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Κολέγιο στις 1-3 Μαρτίου 2018. Οι 12 μαθητές που συμμετείχαν ήταν της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, γνώριζαν ικανοποιητικά την Αγγλική γλώσσα και εργάστηκαν συστηματικά για πολλούς μήνες ώστε να συνθέσουν τις εργασίες τους και να συλλέξουν χρήσιμο υλικό για να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα τη θέση της χώρας τους κατά την  διάρκεια του λόγου-αντίλογου που διεξήχθη μεταξύ των εκπροσώπων των υπολοίπων  μελών κρατών των Ηνωμένων Εθνών. 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φανή Βασιλικού

Ακολουθούν οι απόψεις των παιδιών που συμμετείχαν και περιγράφουν τις εντυπώσεις τους με παραστατικό τρόπο:

 

 (B΄ τάξη)

E.Σ :  «Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά στο συνέδριο του ΜUN. Οφείλω να πω, πως  ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα τα τελευταία  χρονιά. Συγκεκριμένα, ενθουσιάστηκα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς ήταν μια προσομοίωση της συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών και αισθάνθηκα πως ήμουν πραγματικά ένας διπλωματικός εκπρόσωπος της χώρας που εκπροσωπούσα. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η άριστη χρήση της αγγλικής γλώσσας από τα μέλη του προγράμματος και η μεγάλη οργάνωση που υπήρξε σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου. Είναι μία εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω και είμαι σίγουρη πως  θα πάρω μέρος και την επόμενη χρονιά.»

Κ.Σ: «Το συνέδριο ήταν καταπληκτικό. Πρόκειται για μία προσομοίωση της συνεδρίασης του ΟΗΕ που δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Αγγλική Γλώσσα σε όλο το συνέδριο και να βελτιώσουν τον προφορικό τους λόγο. Είναι μία εμπειρία που σίγουρα θα ήθελα να ξαναζήσω.»

Δ.Κ: «Προσωπικά πιστεύω ότι το ΑRCMUNείναι πολύ οργανωμένο συνέδριο σε όλους τους τομείς.»

Λ.Η: «Για εμένα το ARCMUNήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Αυτό που ήταν επίσης πολύ εποικοδομητικό ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να διαβάσουμε πολλά πράγματα για να καταφέρουμε να βγάλουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

(Γ΄Τάξη)  

Δ.Σ: «Για εμένα το ΜUNήταν μια υπέροχη εμπειρία. Χρειάζεται προσπάθεια, χρόνο και κόπο προκειμένου να γράψεις μια καλή εργασία και να συμμετάσχεις στο διάλογο την δεύτερη ημέρα μέσα στην τάξη. Γνωρίζεις καινούρια άτομα και μπορεί να κάνεις φίλους. Βλέπεις την Αγγλική Γλώσσα με άλλο μάτι και θέλεις να την χρησιμοποιείς συνέχεια. Στο τέλος, κατά την απονομή των βραβείων στους καλύτερους ομιλητές ενθουσιάζεσαι και αποκτάς κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια την επόμενη χρονιά.»

Δ.Π: «Για εμένα το φετινό ARCMUNδεν ήταν πολύ ευχάριστο γιατί βρήκα την επιτροπή μου (UNWOMEN) ανοργάνωτη και τους υπεύθυνους της ομάδας μου αδύναμους να οργανώσουν λόγο ?αντίλογο ανάμεσα μας. Κατά συνέπεια το ψήφισμα συντάχθηκε από τρία-τέσσερα παιδιά και όχι από την πλειοψηφία. Τέλος, απογοητεύτηκα με την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής πως οι εκπρόσωποι των χωρών θα μιλούσαν στην ολομέλεια μετά από κλήρωση αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό παιδιών από την διαδικασία. Κάτι τέτοιο το θεωρώ ανεύθυνο.»

Π.Π: «Για εμένα ήταν μια φανταστική εμπειρία. Θυμάμαι ότι στην αρχή ήμουν αρκετά διστακτικός γιατί ήξερα πως ήταν πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις στα θέματα του συνεδρίου ακόμη και στα ελληνικά και όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα είμαι ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας αγχώθηκα ακόμη περισσότερο. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η ομιλία μου, τα πόδια μου έτρεμαν. Όταν όμως ανέβηκα στο βήμα και άρχισα να μιλάω, ηρέμησα και στο τέλος ένιωσα πολύ περήφανος που τα κατάφερα. Οι επόμενες  μέρες του συνεδρίου κύλησαν πολύ όμορφα. Κάναμε εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις απόψεων και το σημαντικότερο ήταν πως έμαθα πολλά καινούρια πράγματα και αποκόμισα εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις.»

Περισσότερα στιγμιότυπα

Πρόσθετες πληροφορίες