Κείμενα και αντικείμενα

Πολιτιστικό πρόγραμμα 2017-2018

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και για τρίτη συνεχή χρονιά λειτούργησε στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας Λέσχη Ανάγνωσης με τίτλο: Κείμενα και Αντικείμενα.

Δεκαεπτά μαθήτριες από τη Γ? και Β? τάξη και τρεις καθηγήτριες με τόπο συνάντησης τη Βιβλιοθήκη του σχολείου, από το Δεκέμβριο έως το Μάιο, μιλήσαμε για τη λογοτεχνία, τους τρόπους και την αξία της, για τα βιβλία που μας ενδιαφέρουν, για τη σχέση της με τον κινηματογράφο. Διαβάσαμε μυθιστορήματα και διηγήματα. Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν, της Αγκάθα Κρίστι, Ξυπόλητοι ΄Ηρωες, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, Ο μικρός Σουκρής, του Μενέλου Λουντέμη, τα αφηγήματα του Γιώργου Ιωάννου: Εν ταις ημέραις εκείνες, Το γάλα, Απογραφή ζημιών, «Las Incantadas», απόσπασμα από το βιβλίο «Η Πρωτεύουσα των Προσφύγων».

Έτσι παράλληλα με την αναγνωστική εμπειρία γνωρίσαμε καλύτερα την ιστορία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της με έμφαση στα νεότερα χρόνια από τον Α? παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τη Γερμανική Κατοχή και το ολοκαύτωμα των Εβραίων.Στοιχεία για το μεταβαλλόμενο πρόσωπό της πόλης αντλήσαμε επίσης παρακολουθώντας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη», βασισμένο στο έργο του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου. Στο Μουσείο Σιδηροδρόμων που επισκεφθήκαμε στις  22 Δεκεμβρίου 2017, την πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα, και γύρω  από μια μικρή σόμπα, ακούσαμε ιστορίες για τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη μετανάστευση και είδαμε αντικείμενα ορισμένα από τα οποία ζωγραφίσαμε με τη βοήθεια της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών, κας Παρασίδου Μαρίας. Στη βιβλιοθήκη του σχολείου συναντηθήκαμε στις αρχές Μαρτίου του 2018 με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μητσιάλη Αλεξάνδρα με την οποία συζητήσαμε για τη δημιουργία του βιβλίου της Ξυπόλητοι Ήρωες, την έμπνευσή της, τα πρόσωπα, τον τίτλο και την κατοχική Θεσσαλονίκη. Αποκτήσαμε νέες γνώσεις, απολαύσαμε τη συζήτηση χαρήκαμε για τη γνωριμία μας με τη συγγραφέα. Οι δραστηριότητές μας ολοκληρώθηκαν το Μάιο με ελεύθερη δραματοποίηση σκηνών από τα βιβλία που διαβάσαμε και θεατρικό παιχνίδι.

Η φιλαναγνωσία, ο διάλογος, η καλλιτεχνική έκφραση, η ενσυναίσθηση, στόχοι που εξαρχής είχαμε θέσει, υπηρετήθηκαν στο μέγιστο βαθμό  με την  υλοποίηση του προγράμματος.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:  Σπυροπούλου Σοφία

Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Εξάρχου Ελένη, Βρέζα Μαρία.

           

Πρόσθετες πληροφορίες