Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας

Την 20 Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 06:30 ώρα  Ελλάδας  έχουμε την εαρινή ισημερία και αρχίζει επίσημα η 'Ανοιξη  του 2019 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, ενώ  αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινάει το φθινόπωρο.

Ο Ήλιος την μέρα αυτή λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια  της μέρας και της νύχτας  είναι περίπου ίδια. Μετά τις 20 Μαρτίου,  στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε  βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί  στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η

 φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της  άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το  χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα  αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη  μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και  στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

 

Για τον Ερατοσθένη και το πέιραμα με το οποίο μέτρησε την περιφέρεια της Γης,  είχαμε πραγματοποιήσει στο σχολείο μας , στο παρελθόν μια ολοκληρωμένη εργασία, που περιγράφεται πλήρως στο παρακάτω βίντεο:

 

Φέτος πραγματοποίησαμε και πάλι το αντίστοιχο πείραμα με την Β΄τάξη σε ομάδες των 5 ατόμων και μετρήσαμε τη σκιά με διαφόρους τρόπους: τη σικά ενός βιβλίου, ενός χάρακα, ενός δοκαριού από την εστία του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ενός καλαμακίου... 

Το πείραμα εκτελέστηκε ακριβώς το μεσημέρι 12.37 και βρήκαμε γωνία = 41ο και ακτίνα Γης 6350,159Km, πολύ κοντά στην πραγματική τιμή.

Περισσότερα στιγμιότυπα

Υπεύθυνες καθηγήτριες Δ. Πανακλερίδου, Ε. Πάτκου, Ε.Δεμίρη

Πρόσθετες πληροφορίες