11 Φεβρουαρίου : Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

11 Φεβρουαρίου 2021
 
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».
 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).
 
Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».
 
Έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία η πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «η Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη.
 
Μέχρι στιγμής, πάνω από 100.000 ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska – Curie (MSCA)».
 
Στο σχολείο μας αναδείξαμε αυτή τη μέρα με έκθεση αφισών όπου αναφέρονται Γυναίκες για την συμβολή τους στις επιστήμες και τη φιλοσοφία από την αρχαιότητα μέχρι τώρα.
 
 
Την έκθεση παρακολούθησαν οι μαθήτριες και μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και ανέτρεξαν στα στοιχεία που αναφέρονται στις αφίσες, συμπληρώνοντας ένα φύλο εργασίας -ερωτηματολόγιο.
 
Στα χρόνια που θα έρθουν, καθώς η οικονομία της γνώσης αναπτύσσεται στην Ευρώπη και παρατηρείται η άνοδος νέων τεχνολογιών, δεξιότητες που σχετίζονται με τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM), καθίστανται ολοένα και πιο απαραίτητες, ώστε να διασφαλίσουν ένα επαρκές και επαγγελματικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.
Η Έκθεση αυτή επιδιώκει να συμβάλλει στην επικοινωνία  των  Επιστημών  με τρόπο που συμπεριλαμβάνει ισότιμα και τα δύο φύλα, ώστε τα κορίτσια και τα αγόρια να αξιοποιήσουν όλο το δυναμικό τους και να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες που σχετίζονται με το χώρο των STEM.
 
Όπως είπε και η Υπατία ( μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος ) που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεταξύ 350-415 μ.Χ.
 

«Η ζωή είναι εξέλιξη και όσο πιο μακριά ταξιδεύουμε, τόσο περισσότερη αλήθεια κατανοούμε. Η κατανόηση των πραγμάτων που είναι στην πόρτα μας, είναι η καλύτερη προετοιμασία για να καταλάβουμε αυτά που βρίσκονται πιο μακριά».

 
Για όσους δεν παρακολούθησαν την έκθεση μπορούν να την δουν με διαδραστικό τρόπο παρακάτω.
 
(κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα ή ανοίξτε τον σύνδεσμο)

 

https://www.artsteps.com/view/60282dc5731fe672f67b4d33

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Ε. Πάτκου
 

Πρόσθετες πληροφορίες