Δοκιμή πλεύσης του Υδρορομπότ μας

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018,  κατά την εαρινή ισημερία, δοκιμάσαμε στο συντριβάνι του Δημαρχείου Πυλαίας την ικανότητα πλεύσης του Υδρορομπότ. 

Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV ? Remotely Operated Vehicle) το οποίο κατασκεύασαν οι μαθητές του τμήματος Γ4 στο μάθημα της Τεχνολογίας με σκοπό να εξερευνήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής τους.

Η βασική έκδοση του Hydrobot αποτελείται από απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικοί σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικροί ηλεκτρικοί κινητήρες, κλπ. τα οποία συνδυάζονται από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών. Στη συνέχεια αφού δοκιμαστεί η πλεύση,  στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, θα προστεθούν επεξεργαστής Arduino  αισθητήρες , αδιάβροχες κάμερες και άλλα συστήματα που με κατάλληλο προγραμματισμό προσδίδουν στο υδρορομπότ επιπλέον δυνατότητες.

 

.

Τα υλικά του Υδρορομπότ μας τα παρείχε το Ευγενίδειο Ίδρυμα: Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους.

 
Τι προσφέρει το πρόγραμμα Hydrobot
Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη δράση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην κατασκευή ενός Hydrobot, όπου ακολουθούν βήματα για τη συνολική συναρμολόγηση του οχήματος, τη δοκιμή του και τελικά την καθέλκυσή του στο νερό.
 
Κατασκευάζοντας το Hydrobot
 
Η κατασκευή ενός οχήματος Hydrobot δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να πειραματιστούν με βασικές επιστημονικές αρχές, να γνωρίσουν τεχνολογικές εφαρμογές, να εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση εργαλείων, να εφαρμόσουν τεχνικές και επιστημονικές διαδικασίες, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να ανακαλύψουν ευκαιρίες για μια συναρπαστική ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία.
 
Το Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης. Μερικά από τα αντικείμενα, τα οποία μπορούν οι μαθητές να διδαχθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του οχήματος, είναι τα ακόλουθα:
 
Σχεδιασμός πλοίων και υποβρυχίων
Άνωση και εκτόπισμα αντικειμένου
Πρόωση οχήματος
Συγκόλληση και ασφαλής χρήση εργαλείω
Διανύσματα
Ηλεκτρισμός και ηλεκτρικά κυκλώματα
Εργονομία
Τρόποι στεγανοποίησης
Διαδικασίες λήψης μετρήσεων
 

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Ελευθερία Καράμπελα, Εύη Πάτκου

Πρόσθετες πληροφορίες