Into Orbit. FLL 2018-19 .  Ήμασταν κι εμείς εκεί.

Για έκτη συνεχή χρονιά, η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας, ROBOPYL, πήρε και φέτος μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό FirstLegoLeague, ο οποίος για την Ελλάδα πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο  δημοσιεύεται από τo FLL μια πρόκληση, που είναι βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Η πρόκληση FLL2018-2019 είχε τίτλο «IntoOrbit» και μας «μετέφερε»  στο διάστημα, όπου είχαμε να εξερευνήσουμε, να μάθουμε αλλά και να μιλήσουμε για λύσεις  τόσο για την επιβίωση στο διάστημα, όσο και για το όφελος που μπορεί να έχει η ανθρωπότητα από το διάστημα. Φέτος η διοργάνωση έγινε στην ΔΕΘ στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα έπρεπε να σχεδιάσει και να προγραμματίσει ένα αυτόνομο ρομπότ  (LegoMindstormς EV3) για να λύσει μια σειρά από αποστολές στο .. διάστημα, πάνω στην θεματική πίστα του RobotGame. 

Στο Robot Game η ομάδα μας κατέκτησε την 12η θέση σε σύνολο 48 ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκτός όμως από το Robot Game τα παιδιά έπρεπε να σκεφθούν και ως επιστήμονες για να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα στο project. Η δική μας  ομάδα επέλεξε την Σελήνη και την πιθανή δημιουργία εκεί, τις επόμενες δεκαετίες, μιάς Σεληνιακής βάσης. Η ομάδα μας εστίασε στις ενεργειακές ανάγκες της Γης και πώς μπορεί σε αυτό να χρησιμοποιηθεί η Σελήνη  τόσο με τη μετατροπή της Ηλιακής Ενέργειας σε Ηλεκτρική, όσο και με υλικά που διαθέτει στην επιφάνειά της.

Η παρουσίαση της εργασίας είναι εδώ.

Επίσης έδειξε με πειράματα τις αρχές μετατροπής της φωτεινής ενέργειας σε ηλεκτρική, καθώς και της χημικής σε ηλεκτρική.

Τα πειράματα είναι εδώ:

Πείραμα 1ο

Πείραμα 2ο

Εκτός όμως από τα παραπάνω, κατά την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια του διαγωνισμού, τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, να ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια και να ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενούς άμιλλας (CoreValues). Έτσι η ομάδα μας οργάνωσε στο Πέτρινο Πολιτιστικό κέντρο της Πυλαίας, στις 1 Φεβρουαρίου 2019, εκδήλωση με θέμα το διάστημα, παρουσιάζοντας το project της και συζητώντας με τον ερασιτέχνη Αστρονόμο Μάρκο Ασπρίδη και με την ομάδα Far.Go.Bots, που επίσης πήρε μέρος στον διαγωνισμό και διακρίθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.

Για την αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες , η ομάδα μας κατασκεύασε δύο ψηφιακά παιχνίδια.

Το ένα, αφορά το πέρασμα μέσα από την επικίνδυνη ζώνη αστεροειδών και είναι εδώ

Και το άλλο ?την μοναξιά στο διάστημα. Στα μακροχρόνια διαστημικά ταξίδια λίγοι αστροναύτες μένουν σε μικρό χώρο πολύ χρόνο μαζί. Αυτό δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. H NASAπροτείνει για αυτό την CIMON, ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που θα έχουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS,  που θα βοηθά σε διάφορες δουλειές τους αστροναύτες, καθώς επίσης θα ανταποκρίνεται στις συναισθματικές τους καταστάσεις. Το παιχνίδι μας δείχνει  ένα παράδειγμα «έξυπνου ρομπότ» βασισμένο στην μηχανική μάθηση.  Είναι εδώ 

Περισσσότερα στιγμιότυπα από τον διαγωνισμό εδώ

Προπονήτρια Robopyl: Ε. Πάτκου

Συνεργάτιδα στο project: Δ. Πανακλερίδου

 
 
 

Πρόσθετες πληροφορίες