Ανακαλύπτω τη γειτονιά μου μέσα από το φακό μιας κάμερας

Μιά πολύ ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποίησε μια ομάδα 23 παιδιών της Β΄τάξης την σχολική χρονιά 2012-13.
Μια δράση που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πού μένει ο καθένας και η καθεμιά, πώς έρχεται στο σχολείο, αν έρχεται με αυτοκίνητο ή περπατάει την διαδρομή πεζός/η, που παίζουνε, αν παίζουν ακόμα, αν μπορούν να παίζουν, για το αν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, αν υπάρχουνδιαδρομές για περπάτημα ή για ποδήλατο.

Συζητήσαμε για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της γειτονιάς τους. Για το αν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων επαρκείς, αν γίνεται ανακύκλωση/κομποσοτποίηση, αν υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα, αν υπάρχει ρύπανση, πυκνή δόμηση, έλλειψη πρασίνου...
Κοιτάξαμε για παλιά σπίτια, δια διατηρητέα κτίρια, είδαμε παλιές φωτογραφίες, σπίτια παλιά που σε λίγο δε θα υπάρχουν γιατί θα κατεδαφιστούν
Επισκεφθήκαμε τόπους στην Πυλαία που έχουν κάποια ιστορία. Εκεί μας ξενάγησε ο κ. Μπαταλαμάς, μέλος του συλλόγου πολιτών "Πύλη".
Τριγυρίσαμε στο κέντρο της, μιλήσαμε για την κοινωνική της ζωή. Μιλήσαμε για το τι έχουμε καθημερινά ανάγκη, πώς το καλύπτουμε στη γειτονιά μας, και πότε κατεβαίνουμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Έρευνα

Τα παιδιά κατέγραψαν αυτόνομαμε τη φωτογραφική τους μηχανή ή το κινητό τους ό,τι τους έκανε εντύπωση, ό,τι τους άρεσε. Τουςέκανε εντύπωση που για πρώτη φορά πρόσεξαν κάτι που δεν το είχαν παρατηρήσει ποτέ.

Στην τάξη συζητήσαμε για τα θέματα που βρήκαμε. άλλα όμορφα, άλλα άσχημα, άλλα ενοχλητικά, άλλα που μας δίνουν χαρά, άλλα που μας δυσκολεύουν τη ζωή, άλλα που χαρήκαμε που τα προσέξαμε και τα καταγράψαμε γιατι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν και στη θέση τους θα έχουν κτιστεί μοντέρνα κτίρια ή κατοικίες.

Το υλικό μας είναι μόνο σε μορφή φωτογραφιών. Έτσι αποφασίσαμε. Ίσως του χρονου έχουμε υλικό και με βίντεο.

Τα παιδιά έκαναν μια επιλογή φωτογραφιών και μετά απο μια ομαδοποίηση κατασκεύασαν μια ταινία με to πρόγραμμα windows movie maker και μια παρουσίαση σε prezi

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Πάτκου, Π. Τσιλίγκου

Πρόσθετες πληροφορίες