Μιμούμαι τη φύση και μαθαίνω από αυτήν.
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολικής χρονιάς 2016-17
Τη σχολική χρονιά 2016-17, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ασχοληθήκαμε με το θέμα της βιομιμητικής.
Τι είναι βιομιμητική; Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως εξής: Από πάντα οι άνθρωποι στρέφονταν προς τη φύση για υλικά, τρόφιμα και φάρμακα, για να βοηθηθούν να λύσουν καθημερινά προβλήματα, για έμπνευση, για την κατασκευή μηχανών και κτιρίων ή άλλων έργων για την επικοινωνία, την ιατρική, την ενέργεια και αμέτρητα άλλα. Πολλοί επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, φυσικοί, βιολόγοι κλπ) συνεχίζουν να μελετούν τις δομές, πολύπλοκες και απλές, που βρίσκονται στη φύση, για να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικά προϊόντα και κατασκευές για τη στέγαση, τις μετακινήσεις, τη διαβίωση, τα τρόφιμα, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για πραγματικά καινοτόμα προϊόντα. Αυτός ο αναδυόμενος κλάδος της επιστήμης είναι η βιομιμητική (biomimicry) που μιμείται τα πρότυπα και τις στρατηγικές της φύσης. Η βιομίμηση διαφέρει από τις άλλες «βιο-προσεγγίσεις» με οργανισμούς και οικοσυστήματα. Δεν προτείνει μια καταναλωτική τακτική, αλλά εφαρμόζει τις βασικές αρχές ενός σχεδιασμού εμπνεόμενου από τη φύση, ώστε να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα ή και να αφυπνίσει τους ανθρώπους για τον τρόπο διαβίωσης, εργασίας κλπ.
Μας κίνησε το ενδιαφέρον και μέσα από έρευνα βιβλιογραφική που κάναμε μπορούμε να σας παρουσιάσουμε παρακάτω περισσότερα:
Συνδυάσαμε το θέμα με το μάθημα της πληροφορικής και κατασκευάσαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι εμπνευσμένο από τη βιομίμηση και το παρουσιάσαμε στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Δείτε εδώ.
Υπεύθυνη καθηγήτρια Ε. Πάτκου