Θεσσαλονίκη -Κωνσταντινούπολη :

Ιχνηλατώντας το παρελθόν, φωτογραφίζοντας το παρόν. (2011-12)


Η υλοποίηση πολιτιστικού προγράμματος είναι μια δημιουργική διαδικασία που έχει ως αντικείμενό της την ανάδειξη και προώθηση στοιχείων του πολιτισμού. Μέσα από αυτή οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της δημιουργίας και αποκτούν συνείδηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αξιολογούν τα πολιτιστικά επιτεύγματα ως προϊόν της ανθρώπινης συλλογικής προσπάθειας και κατανοούν καλύτερα τη σημασία της συνεργασίας.
    
Το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη? Ιχνηλατώντας το παρελθόν, φωτογραφίζοντας το παρόν», εκπονήθηκε από τις καθηγήτριες:, Αϊνατζή Παναγιώτα, Καπούση Ελένη, Ιωαννίδου Δέσποινα, Σπυροπούλου Σοφία. Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄τάξης: Αποστολοπούλου Μαριατίνα, Αραμπατζόγλου Αλεξάνδρα, Αρδαμερινού Αντωνία, Βαρυτιμιάδης Χαράλαμπος, Βασιλειάδου Θεανώ, Βεζύρη Άννα-Μαρία, Γεώργα Ειρήνη, Δαμιανίδου Παναγιώτα, Εφραιμίδου Άννα, Ζαχαρίου Ειρήνη, Καλεάδη Γεωργία, Μαγιώνα Ιωάννα, Μπακαλούδη Χριστίνα, Μποκογιάννη Ευαγγελία, Νιαούρη Άννα, Παπαδάφου Διαλεκτή, Συρίκα Χριστίνα, Τεζαψίδης Πέτρος, Τζιβελεκίδης Νίκος, Τζιλβέογλου Ιορδάνης, Τσαφαρίδου Νίκη. Λειτουργούσε κάθε Πέμπτη 14:05 ? 15:35.
 
    
Από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο της υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη. Ιχνηλατώντας το παρελθόν, φωτογραφίζοντας το παρόν» μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη με τη συνοδεία των υπεύθυνων για την εκπόνηση του προγράμματος εκπαιδευτικών. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη στην αίθουσα του Θρόνου και ενημερώθηκαν για το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θέματα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, όπως και για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ξεναγήθηκαν ακόμη στα ελληνικά σχολεία της Πόλης: Ζάππειο, Ζωγράφειο, Μεγάλη του Γένους Σχολή, αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις. Τέλος περιηγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινά και οθωμανικά. Έτσι ήρθαν σε επαφή με στοιχεία του ισλαμικού πολιτισμού και το σπουδαιότερο, γνώρισαν βιωματικά την πνευματικότητα του Βυζαντίου και τη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και τη διάσωση του ελληνισμού από τον αφανισμό. Σημαντική για την υλοποίηση της εκδρομής ήταν η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όπως και η βοήθεια της Διευθύντριας κ. Βρέζα Μαρίας στο σχεδιασμό της ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη : πατήστε εδώ

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες