Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών  Μαθηματικών

Διδακτική Επίσκεψη

Την Δευτέρα 6/3/2023 το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας και συγκεκριμένα τα τμήματα Α1 και Α2, επισκέφθηκαν την έκθεση «Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών  Μαθηματικών» που πραγματοποιήθηκε στην Δ.Ε.Θ.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να καταδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου. Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεωμετρικά προβλήματα που είχαν απασχολήσει τους Αρχαίους Έλληνες Μαθηματικούς- Φιλοσόφους. Έμαθαν την απόδειξη θεωρημάτων όπως το Πυθαγόρειο θεώρημα, τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, την Αστρονομία κ.λ.π. Επίσης είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν διαδραστικά χρησιμοποιώντας τα μέσα της εποχής και γενικά εντυπωσιάστηκαν από τις απλές αλλά πανέξυπνες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Ήταν μια εμπειρία που βοήθησε τους μαθητές μας να κατανοήσουν την εφαρμογή και την χρησιμότητα των Μαθηματικών διαχρονικά.

Ε. Κ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *