Ιστορία του σχολείου

Αρχικά το Γυμνάσιο Πυλαίας στεγαζόταν στο “Πέτρινο” όπως λέγεται σήμερα το πολιτιστικό κέντρο της Πυλαίας, στο κέντρο του παλιού οικισμού (φωτογραφία).

Πέτρινο Πολιτισικό κέντρο Πυλαίας. Πρώην Δημοτικό Σχολείο

Αναφέρεται (βλ. “Η Πυλαία στο πέρασμα των αιώνων” , Φανούλα Τσούκα-Φουντουκίδου) ότι το πρώτο δημοτικό Σχολείο που λειτούργησε στην Πυλαία ήταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα εγκαίνια του μεγάλου Δημοτικού Σχολείου, που ήταν αρχικά απέναντι από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία έγιναν το 1909.

Αργότερα, όταν το μισό σχολείο δίπλα στην εκκλησία γκρεμίστηκε από τους Γερμανούς για να ανοιχτεί δρόμος προς το Πανόραμα, το στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών έγινε μεγάλο. Καθώς το κράτος τότε δεν είχε μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, χρειάστηκε να καταβληθούν προσπάθειες για το κτίσιμο του 1ου Δημοτικού Σχολείου σε χώρο που παραχώρησε η κοινότητα (και αφού γκρέμισε και το μικρό σχολείο). αυτός ο χώρος ήταν ο χώρος του σημερινού “Πέτρινου Πολιτισιτικού Κέντρου”.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Πέτρινο) θεμελιώθηκε το 1956 επί προεδρίας Βασ. Χατζηγεωργίου . Αργότερα όταν αυξήθηκαν οι στεγαστικές ανάγκες των μαθητών, χτίστηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο , που φιλοξένησε και τα παιδιά του 1ου Δημοτικού, και έτσι το “Πέτρινο” λειτούργησε για το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας μέχρι το 1992 και το 1993 μετακόμισε στο σημερινό κτίριο.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Έχει 14 μεγάλες αίθουσες, εκ των οποίων οι 5 με διαδραστικούς πίνακες. Έχει επιπλέον 3 βοηθητικές αίθουσες,  2  εργαστήρια Πληροφορικής, στα οποία πρόσφατα έγινε ανακαίνιση και ανανέωση του εξοπλισμού τους, Φυσικών Επιστημών,  Τεχνολογίας, Εικαστικών, Μουσικής και Ρομποτικής, στα οποία έγινε επίσης ανακαίνιση, μία αίθουσα προβολών και ένα θεατράκι. Διαθέτει   δανειστική βιβλιοθήκη με 10.000 αξιόλογα βιβλία με χώρο αναγνωστηρίου, δύο μεγάλες αυλές, αρκετούς χώρους άθλησης -γήπεδα [ποδοσφαίρου(3), μπάσκετ(2), βόλεϋ (2), τέννις (1)].  

Έχει επίσης το πλεονέκτημα να  βρίσκεται  στην εξοχή.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αρκετά προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικής εκπαιδευσης, αγωγής υγείας και άλλα project  στα οποία παίρνουν μέρος τα περισσότερα παιδιά.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται  το ΙΕΚ  Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη το οποίο λειτουργεί το απόγευμα.