Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας

Παρουσίαση έργου

Πινακίδα του έργου

Φυλλάδιο προβολής

Poster

PEA

Πράσινες παρεμβάσεις που επιφέρουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, υλοποίησε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στον τομέα της σχολικής στέγης, στο πλαίσιο του έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που ολοκληρώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας και το οποίο εντάσσονταν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2017».

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται αντικατάσταση κουφωμάτων, σημαντικές παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του σχολείου και παρεμβάσεις  στον αύλειο χώρο με φυτεύσεις κλπ  .

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με γεωθερμικό σύστημα  θέρμανσης ? ψύξης της βιβλιοθήκης και   εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σχολείου και σύνδεσης τους με την διαδικασία του αυτοπαραγωγού (net- metering).

Επιπλέον στο σχολείο εγκαταστάθηκε σύστημα  διαχείρισης ενέργειας κτηρίου (BEMS)  για κεντρικό έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

Για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων επακολούθησε ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, που αναβαθμίσθηκε κατά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων από την κατηγορία Γ στην Β.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο, έχουν επιφέρει μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των εκπομπών του CO2  και αντίστοιχα μείωση του λειτουργικού κόστους του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι  το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη όπως αποτυπώθηκε στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας που εκπόνησε, με σκοπό να μετατραπεί ο δήμος σταδιακά σε μια βιώσιμη ενεργειακά πόλη.

Αποτελεί συνέχεια πολλών ανάλογων δράσεων του δήμου (δείτε εδώ), όπως τα έργα του προγράμματος  Εξοικονομώ, του Πράσινου Ταμείου, την αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων καθώς επίσης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως  «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», «City-SEC» κ.α. .

Περισσότερες φωτογραφίες από το έργο εδώ