«Μαθητικό Συνέδριο για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά ουδέτερο μέλλον»

Στο πλαίσιο της «2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» 2023 Eleusis European Capital of Culture, ως Μυστήριο 149, πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο «Μαθητικό Συνέδριο για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά ουδέτερο μέλλον» με τη συμμετοχή μαθητών από την Αθήνα, την Ελευσίνα ,τη Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο, την Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, την Πρίστινα του Κοσόβου, την Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, την Πετροβαραντίν της Σερβίας και την Αλβανία.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (UfU) της Γερμανίας υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης.

Ήταν συνέχεια της επιτυχημένης ελληνογερμανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI). Στόχος ήταν να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών της Ελευσίνας και εκείνων των άλλων πόλεων ώστε να προκύψουν ιδέες για τη διαμόρφωση ενός ενεργειακά αποδοτικού και κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος. Τόσο η προετοιμασία των μαθητών όσο και η δομή του συνεδρίου βασίζονταν σε συμμετοχικές μεθοδολογίες για την ενδυνάμωση των μαθητών, την ανάδειξη των απόψεών τους και τη δημιουργία συλλογικού οράματος. Οι μεθοδολογίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλή πρακτική στη συνέχεια και να διαμοιραστούν στην ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, υπακούοντας στο όραμα της βιωσιμότητας που υπηρετεί ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η πορεία των 350 μαθητών (ηλικίας10-15 ετών) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς το συνέδριο συνοδεύτηκε από σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή, οραματισμού για την κλιματική ουδετερότητα, και σχεδιασμού οδικού χάρτη για την κλιματική μετάβαση του σχολείου, της γειτονιάς, της πόλης με συμμετοχικές μεθόδους ενδυνάμωσης δημοκρατικής διαβούλευσηςκαι καλλιέργειας συλλογικού πνεύματος. Οι μαθητές/τριεςμετά την προετοιμασία τους στο σοχλείο τους, συναντήθηκαν στην Ελευσίνα για τρεις μέρες 9, 10, 11 Μαΐου με στόχονα αναπτυχθεί μεγαλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση, μεταξύ τους, πράγμα που έγινε., εκφράστηκαν μέσα
Εκεί παρουσίασαν τη δουλεία τους, περπάτησαν μαζί σε θεματικές διαδρομές, διαβουλεύτηκαν σε στρογγυλά τραπέζια, πρότειναν λύσεις για την μετάβαση της Ελευσίνας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Εκφράστηκαν μέσα από την τέχνη και οπτικοποίησαν το όραμά τους. Το συνέδριο κορυφώθηκε σε μια πορεία που έκαναν όλα τα παιδιά προς το δημαρχείο όπου παρέδωσαν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του στην Δημοτική αρχή.

Εκπαιδευτικοί που υποστήριξαν την δράση: Ευδοξία Πάτκου, Φανή Βασιλικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *