Το παιχνίδι του Πύργου

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, πραγματοποιήθηκε στις 4/4/2023, με το τμήμα Γ1, μία δραστηριότητα σε σταθμούς με απλά υλικά

Η δραστηριότητα αφορούσε την κατασκευή ενός επιτυχημένου έργου παίρνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους

Ομαδική εργασία
• Διαχείριση φυσικού αντικειμένου
• Διαχείριση χρόνου
• Διαχείριση κόστους
• Διαχείρισης της ποιότητας
• Διαχείριση της ομάδας
• Διαχείριση κινδύνου

Τα υλικά που μοιράστηκαν σε κάθε ομάδα ήταν 5 ποτήρια ΄χαρτινα ή πλαστικά και 30 καλαμάκια, σελοτέιπ

Στόχοι
Η εκμάθηση των στοιχείων της Διοίκησης Έργου:   φυσικό αντικείμενο, χρόνος, ποιότητα, κίνδυνος και ομαδική εργασία
1. Εξήγηση των Κανόνων
Στόχος: Η κάθε ομάδα πρέπει να κατασκευάσει τον ψηλότερο πύργο ο οποίος να μπορεί να σταθεί αυτόνομα, στο συντομότερο χρόνο, χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα δυνατόν υλικά και αποφεύγοντας τον υπερβολικό κίνδυνο.
Φυσικό αντικείμενο (Προδιαγραφές): Το ύψος του πύργου πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά. Το ύψος θα μετρηθεί στο ψηλότερο κύπελλο, επομένως κανένα ξυλαράκι πάνω από αυτό το κύπελλο δεν θα μετρήσει. Το ελάχιστο ύψος των 50 εκατοστών, δεν προσδίδει επιπλέον βαθμολογία ως προς την εξοικονόμηση χρόνου ή κόστους.

Χρόνος: Ο πύργος πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 20 λεπτά. Κάθε λεπτό που εξοικονομείται, θα προσθέσει πριμοδότηση 2 εκατοστά ύψους στη βαθμολογία.
Κόστος: Οι μόνοι πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι αυτοί που παρέχονται μέσα στη σακούλα. Η σακούλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πύργου. Κάθε πόρος που δεν έχει καταστραφεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί (κύπελλο και / ή ξυλαράκι) θα προσθέτει πριμοδότηση 2 εκατοστών ύψους στη βαθμολογία.
Κίνδυνος: Κάθε ομάδα πρέπει να αξιολογήσει τον κίνδυνο της χρήσης όλου του χρόνου ή του συνόλου των πόρων προκειμένου να χτίσει ένα πολύ ψηλό κτίριο και να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Ποιότητα: Ο πύργος ως αυτόνομη κατασκευή, θα κατασκευαστεί σε ένα μέρος και στη συνέχεια θα παραδοθεί σε διαφορετικό μέρος που ορίζεται από τον εισηγητή. Η ομάδα θα τοποθετήσει τον πύργο στον τόπο που καθορίζει ο εισηγητής χωρίς καμία επιπλέον ρύθμιση ή κατασκευή. Ο πύργος πρέπει να στέκεται αυτόνομα και να μην πέσει μέχρι το τέλος του παιχνιδιού (τέλος του απολογισμού).
Επιτυχές έργο: Ελάχιστο ύψος 50 εκατοστά, σε λιγότερο από 20 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα υλικά. Ο πύργος θα πρέπει να στέκεται ελεύθερα μόνος του για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Ο νικητής: Ο ψηλότερος πύργος, συμπεριλαμβανομένης της πριμοδότησης από την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων

Τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε και πως τις ξεπεράσατε;
Κατασκευάσατε τον ψηλότερο πύργο που μπορούσατε; Γιατί;
Πως συγκρίνετε (συσχετίζετε) αυτό το παιχνίδι με τα έργα της καθημερινότητα

Σκοπός: Η δημιουργία ενός πρωτοτύπου και μιας στέρεης βάσης είναι κύριες παράμετροι για την επίτευξη υψηλότερου πύργου.

Χρόνος/Κόστος: Η ψηλότερη κατασκευή δεν είναι πάντα κατ’ ανάγκη η καλύτερη. Κάποιες ομάδες συχνά, επιτυγχάνουν καλύτερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες, γιατί διαχειρίστηκαν καλύτερα εκτός του φυσικού αντικειμένου (ύψος), τον χρόνο (ταχύτερα) και τους πόρους (εξοικονόμηση).
Ποιότητα: Κάποιες ομάδες συνήθως επιχειρούν να καταπατήσουν τους κανόνες με το να διορθώσουν τον πύργο στην “απαγορευμένη” περιοχή έτσι ώστε να αποφύγουν την πτώση του. Ανεξάρτητα από το πόσο ψηλός είναι, πόσο γρήγορα και οικονομικά κατασκευάστηκε ο πύργος, χωρίς ποιότητα αποτελεί ένα αποτυχημένο έργο.
Κίνδυνος:
Εάν μια ομάδα παραδώσει τον πύργο μόλις 1 με 2 λεπτά πριν από τη διορία, αυτό θα είναι ένα καλό παράδειγμα ανάληψης υπερβολικού κινδύνου και θα μπορούσε να αποβληθεί από τον διαγωνισμό. Ωστόσο μην αναφέρετε τίποτα σχετικά με αυτό, δηλαδή τη “διαχείριση του κινδύνου σχετικά με το χρόνο” πριν τελειώσει το παιχνίδι.
Οι άνθρωποι: Οι ομάδες που βρίσκουν έναν ηγέτη (Διευθυντή Έργου) και δουλεύουν με πνεύμα συνεργασίας, συνήθως αποδίδουν καλύτερα από εκείνες που τα μέλη της αγωνίζονται με ατομικές ιδέες για να κατασκευαστεί ο ψηλότερος πύργος. Το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα επιτυχημένο έργο είναι  μια ενθουσιώδης ομάδα η οποία συνεργάζεται με συντονισμένο τρόπο

Πηγή : https://www.youtube.com/watch?v=RtQr9w2pL74&ab_channel=CasaThomasJefferson

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *