Συμμετοχή στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Το σχολείο μας, συμμετείχε με τον Όμιλο Ρομποτικής, στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργανώθηκε το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώθηκε, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για 9η συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Α.Π.Θ.

Το Φεστιβάλ ήταν υβριδικό καθώς συμμετείχαν δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά περισσότεροι από 600 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί με 52 ρομποτικές κατασκευές

Ο όμιλός μας συμμετείχε με δύο ομάδες -εργασίες: Η μία ομάδα με την εργασία “Morse Chat” , μια κατασκευή με 2 Micro:bit τα οποία επικοινωνούσαν με βάση τον κώδικα Morse και διακρίθηκε με το βραβείο της “Καλύτερης παρουσίασης συνεργασίας” . Η εργασία βρίσκεται εδώ.

Η δεύτερη ομάδα με την εργασία <“Ζωντανό” Χριστογεννιάτικο δένδρο> έκανε μια κατασκευή χρησιμοποιώντας πλακέτα makey -makey με την οποία, τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου ανάβουν όταν δύο ή περισσότερα παιδιά κάνουν μια αγκαλιά, και επίσης κάθε στολίδι του δένδρου όταν το ακουμπάμε να παίζει κάποια μουσική. Η δεύτερη ομάδα πήρε το βραβείο της πιο “Πρωτότυπης ιδέας” . Η εργασία βρίσκεται εδώ.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής αποτέλεσε μια γιορτή του Εθελοντισμού, των ίσων ευκαιριών και της συμπερίληψης παρουσιάζοντας παράλληλες δράσεις όπως Ρομποτικές επιδείξεις μαθητών στη σκηνή, Εργαστήρια ρομποτικής, Workshop με την υποστήριξη εκπαιδευτικών και με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστήριου Φυσικής του ΑΠΘ, Διαδικτυακές παρουσιάσεις SΤΕM από μακρινές σχολικές μονάδες , παράσταση καραγκιόζη για τα νήπια την Κυριακή και παρουσίαση καλών πρακτικών STEM από νηπιαγωγούς.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν ο διαδικτυακός χαιρετισμός της Σοφίας, ενός ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης από το Hong Kong και την Μεγάλη Βρετανία που μετέδωσε στο κοινό την αξία του ανθρώπου και τον πραγματικό προορισμό των ρομπότ που είναι η εξυπηρέτηση και η διευκόλυνση του ανθρώπου. Δείτε εδώ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *